5 Eylül 2013 Perşembe

MERCAN FIRTINASI

30-31.Ağustos.2013

Her sene Ağustos ayının son günü Mercan fırtınasıyla yazın bitip sonbaharın başladığı mevsim dönüşü yaşanır. Bu sene 30 Ağustos Zafer Bayramı Cuma gününe denk geldiği için tatil haftasonuyla birleşti. Bu sayede fırtınanın iki gününde de denize çıkabildik. Sert havada yelken yapmayı sevdiğimiz için çok keyifli bir haftasonu oldu.



Cuma akşamüstü Dolunay ve Güven Hanım'la çıktığımızda hava Poyraz'dan 20-25 knot esiyordu. Kınalıada'ya kadar gidip döndükten sonra Haydarpaşa önlerinde demirlemiş olan Kore bayraklı savaş gemisine yakından bakmak için Boğaz'a yöneldik. Gün batarken Güven Hanım fotograf makinasıyla renkleri yakalamaya çalıştı.

Cumartesi günü ise ailece Kalpazankaya'ya gittik. Sabah rüzgar 20 knot cıvarındaydı. Öğleden sonra rüzgar arttı ve hava bulutlandı. Denizin üstü beyaz 'kuzucuklarla' yani rüzgarda kırılan dalgaların köpükleriyle kaplanmaya başladı. Tekneye geçtiğimizde rüzgar göstergesi sağanaklarda 28-30 knot gösteriyordu. Zaten herzaman dolu olan tonozlarda bizden başka yelkenli tekne olmaması havanın sertleştiğini gösteriyordu. Anayelkeni çift camadanlı basıp tonozdan ayrıldık. Genoayı sarma sisteminden küçülterek açtık. Teknenin hızı orsa seyirde 7,5-8,5 knot arasındaydı. Rüzgar Karayel'den Poyraz'a kayarak bizim tek kontrada Kınalıada'nın arkasından bir yay çizerek Moda Burnu önlerine kadar gelmemizi sağladı. Yaklaşık bir buçuk saatlik çok keyifli bir seyirden sonra Kalamış marinaya bağlandık.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder